Çizgilerle Modern Türkiye Mimarlığı

Cumhuriyet’in 100. yılı için VitrA ve Arkitera işbirliğiyle geliştirilen, “Çizgilerle Modern Türkiye Mimarlığı” serisinde, modern Türkiye’nin inşa edilmesinde öncü rol oynayan mimar ve yapıların hikayeleri, grafik romanlarla anlatılacak. Serinin ilk kitabının ismi ise “Ankara Palas’ın Merdivenleri”.

Serinin çizimleri Onur Kutluoğlu tarafından yapılırken senaryo yazarlığını Cem Dedekargınoğlu ve Umut Şumnu üstleniyor. Proje, Dr. Saitali Köknar, Yüksek Mimar Ertuğ Uçar ve Dr. Funda Uz’un danışmanlığında, VitrA Mimar İlişkileri Ekibi ve Arkitera Mimarlık Merkezi’nin koordinasyonunda yürütülüyor.

“Çizgilerle Modern Türkiye Mimarlığı” serisinin içeriğini, Türk mimarlığını inşa eden öncü isimlerin mesleki yaşamlarındaki dönüm noktalarını ele alan grafik romanlar ve paneller oluşturuyor. Proje kapsamında 2023 yılı içinde toplam 4 roman yayımlanırken, Kayahan Kaya her birinden parçalar içeren kısa animasyon filmleri hazırlayacak.

Projenin ilk grafik romanı, Mimar Kemaleddin tarafından tasarlanan Ankara Palas’ı konu alıyor. “Ankara Palas’ın Merdivenleri” isimli kitapta, 70’li yılların sonunda genç bir akademisyenin bir tren yolculuğu sırasında tanıştığı bir kişiyle sohbeti üzerinden, Mimar Kemaleddin’in hareketli yaşam öyküsü ve Ankara Palas’ın yapım süreci anlatılıyor.

Ankara Palas ile başlayacak seri, Şevki Balmumcu tarafından tasarlanan Sergi Evi, Seyfi Arkan’ın tasarımı Florya Atatürk Deniz Köşkü ve Sedad Hakkı Eldem ile Emin Onat’ın imzasını taşıyan Adliye Sarayı’nın hikayeleriyle devam edecek.

Proje Ortakları: VitrA, Arkitera Mimarlık Merkezi
Çizen: Onur Kutluoğlu
Yazarlar: Cem Dedekargınoğlu, Umut Şumnu
Animasyon: Kayahan Kaya
Müzik: Azevzir
Danışma Kurulu: Dr. Saitali Köknar, Ertuğ Uçar, Dr. Funda Uz
Proje Koordinasyonu: Ezgi Erdin, Emine Merdim, Merve Nur Saygı