Mühendislik ve mimarlığın sınırlarında gezinen, son zamanların en gösterişli ve ilerici projelerinin inşaat mühendisi Prof. Hanif Kara, “Zamanın Ötesinde Tasarım Kâşifleri #7” konferansının konuğu olarak 10 Aralık Salı günü İTÜ Mustafa Kemal Amfisi’ndeydi.
Geberit’in, Arkitera Mimarlık Merkezi iş birliğiyle düzenlediği etkinlikte, Hanif Kara’nın sunumunun ardından Emre Arolat ile bir sohbet de gerçekleşti.
Mesleğe başladığından beri, büyük ölçekli inovasyonun yavaşladığı ve gün geçtikçe küçük ölçekli inovasyonun miktarının arttığından bahseden Kara, hem mimar hem de mühendislerin mevcut düzen içindeki rolleri konusunda kafalarının karışık olduğunu belirtti.
Büyük ölçekli projeler ile gelen “çirkinlik”ten dem vuran Kara, kendisinin de parçası olduğu bu gibi projelerden uzaklaşmaya çalıştığı, daha ziyade küçük ölçekli inovasyona odaklanmaya başladığını ancak inovasyon ve onu yaratan teknolojinin kaçınılmaz olmakla birlikte “ruhsuz”, “istikametsiz” ve “mesuliyeti ortadan kaldıran” bir yapısı olmasından rahatsızlık duyduğunu vurguladı.
Kendisini tasarım mühendisi olarak tanımlayan Kara, tasarımcıların daha “derin” bir role sahip olabileceğini anlatırken, artık kalıpların dışına çıkma devrinin bittiği ve herkesin kalıpların içinde kalması ancak kalıpları daha kapsamlı hale getirmesi gerektiğini anlattı.
Konferans, Hanif Kara ve Emre Arolat’ın münazarası ve soru/cevaplar ile devam etti.