Sıradan Olmayan, Eğlenceli Bir Ofis Binası: Yemeksepeti Kampüsü

14 Mayıs 2013 tarihinde Kalebodur sponsorluğunda 29. kez düzenlenen ARKİV Buluşması, Erginoğlu & Çalışlar Mimarlık’ın iç mekan projesini tasarladığı Balmumcu’daki Yemeksepeti Kampüs Binası’nda gerçekleştirildi.

Erginoğlu & Çalışlar Mimarlık’tan Kerem Erginoğlu’nun önderliğinde gerçekleştirilen buluşmaya A/Y Mimarlık’tan Bahar Ünlü, Bahadır Kul Mimarlık’tan Nurgül Yardım, Cesa Mimarlar’dan Murat Şahin, Defne Önen Mimarlık’tan Defne Önen, NDOA Mimarlık’tan Nurçe Düzalan ve Özge Açan, Tekeli – Sisa Mimarlık’tan Mehmet Emin Çakırkaya ve Dilgün Saklar, Kalebodur’dan Pelin Özgen, Ayşe Çamcı ve Şebnem Birol, Arkitera Mimarlık Merkezi’nden Derya Gürsel, Derya Yazman, Uğur Ceylan, Selin Biçer ve Emine Merdim Yılmaz katıldı.

Kerem Erginoğlu projeye başlamadan önce yemeksepeti.com’un ve çalışanlarının yapısını incelediklerini, tüm bunlara göre öneri geliştirdiklerini söyledi. Mevcut bir binada iç mekan projesi yaptıkları için çok da fazla her şeye müdahale edemediklerini belirten Erginoğlu, yemeksepeti.com’a bu binayı sevmediklerini, başka bina seçmelerini dahi söylediklerini anlattı. Proje hakkında keyifli ve samimi bir sunum yapan Erginoğlu, proje sürecinde geliştirdikleri önerileri ve ne kadarını gerçekleştirebildiklerini dinleyiciler ile paylaştı.

Kampüs binasında yapılan müdahaleleri ve önerileri sunumunda şu şekilde sıraladı:
Giriş kapısı, giriş bekleme yeri, resepsiyon, giriş banko arka duvarı, sorgu odası (iş görüşmelerini yaptıkları odanın kapısı, gelenleri ürkütmek amaçlı hapishane kapısı şeklinde tasarlanmış), satış & pazarlama odası, kapsül (program yazılım ve IT departmanında çalışanların konsantre bir şekilde çalışmaları için bireye ayrılmış özel mekan), server odası (şeffaf bir görünüme sahip olması için cam döşeme ile kaplanmış), telefon kulübesi (çalışanların rahatça kişisel konuşmalarını yapabilmeleri için tasarlanmış mekan), tavan ve yer kaplamaları (yer kaplaması olarak hem ucuz hem pahalı halı kullanılmış. Bütçeyi dengelemek için masa altlarında pahalı, geniş yüzeylerde ise daha uygun fiyatlı halılar kullanılarak bir kompozisyon yaratılmış), Call Center biriminde dinlenme, masaj odası ile play station oynama yeri (bu birimde çalışanların çok stresli işleri olduğu için tasarlanan mekanlar), yemekhane, patron odası, çatı katı düzenlemesi ve asansörlü toplantı odası.

Sunumun ardından bina gezilerek, sözü edilen tasarım önerileri incelendi. Önerilerin en ilginci ve dikkat çekeni asansörlü toplantı odası oldu. Mevcutta bodrum katındaki otoparka inen araç asansörünü toplantı odasına çevirerek, hareketli bir mekan yaratılmış. Gezi sonrasında yemeksepeti.com çalışanlarının tasarımdan memnuniyetleri soruldu. Onlar da tasarım gerçekleştiğinden bu yana hiçbir eksiklik duymadıklarını, yapılanlardan memnun olduklarını dile getirdiler.

Yemeksepeti Kampüs Binası’nın iç mekan projesi, sıradan olmayan tasarımı ile çalışanlarının isteklerini ve konforunu ön planda tutan bir ofis mekanı yaratmış.